четвъртък, 13 юли 2017 г.

Съкровище в боклука

Наскоро попаднах на пост в социалната мрежа с фотографии на стара покривка, сглобена от свиленици и поли на ризи. Дамата - Маргарита Георгиева, която ги беше снимала разказва, че ги е открила изхвърлени в боклука. Очите ми останаха на тези макар и много повредени шевици. Вътре имаше изобилие от някои много архаични мотиви. Професионалисти и любители-везбари от група "Везба" вече развълнувано говореха за реконструкции. Не можех да спра да разглеждам находката. Чудех се как някой може да изхвърли подобно нещо - очевидно не е знаел, че изхвърля нещо по-скъпоценно и от злато. 

Фрагмент от покривката с мотиви на червената и бялата Богиня Майка. Софийска шевица от пола на женска риза. Фотография: Маргарита Георгиева.

Тази покривка съдържаше невиждани вариации на мотиви с Богинята Майка и то от най-старите и праисторически. Помолих Маргарита да направи по-детайлна снимка конкретно на този мотив. Исках да извадя схемата, която щеше да бъде изключително полезна за мое изследване. Не се сдържах веднага да споделя това, което видях с д-р.изк. Юлия Боева и двамата бяхме изумени от видяното. Искаше ми се Юлия да се види с Маргарита Георгиева и да направят заедно по-детайлно заснемане на шевицата. Контактът между двете вече е осъществен и сега ще очаквам с нетърпение още от тези софийски великолепия.

Маргарита Георгиева

Шевицата, която не ме пусна до късно вечерта от вълнение да й направя схемата, съдържа подредени в редица изображения на червената Богиня Майка, която символизира веществения (материален) свят. Тази подредба на фигурите една до друга умело оформя другото превъплъщение  на Богинята – нейния духовен (нематериален) светлинен образ, така наречената бяла Богиня Майка.


Кое беше онова, което така ме заплени ли? Благородно завиждах на Маргарита Георгиева. Това, което беше открила в боклука е като да попаднеш на варненското халколитно съкровище от епохата на средния халколит (4600-4400 г. пр. Хр.) докато прокопаваш канал за полагане на кабел. С това откритие от Варна започна пренаписването на досегашната представа за историята на човешката цивилизация. 

Бялата Богиня / Схема: Славян Стоянов

Нещо подобно се съдържа и в тази шевица. Вариацията на бялата Богиня Майка, която е извезана в софийската шевица, е една от най-старите изображения на бялата Богиня Майка. За хора като нас, които се вълнуваме от везбените мотиви и техните елементи, намереното от Маргарита Георгиева е повече от злато и скъпоценни камъни. Това е древната история на дедите ни и техните вярвания, която по изумителен начин се е запазила в българската везбена традиция от най-дълбока древност, още от зората на човешката цивилизация, такава каквато я познаваме днес.

Вариациите на бялата Богиня, където тя е представена с рога, се определят като едни от най-старите й илюстрации.

Рисунка на статуетка от Хотърани (Румъния) от епохата на халколита. / Бялата Богиня Майка

Червената Богиня / Схема: Славян Стоянов

Червената Богиня в тази шевица е представена като раждаща. Главата на антропоморфното изображение е илюстрирано чрез мотива осем-лъчева звезда. Среща се и с шест лъча.

Раждащата Богиня / Мотив от капанска престилка
Руска шевица / Макош
За шевицата от Софийско може да се пише още много и тя ще намери място и в редица изследвания, които ще разкрият знание за везбената традиция на българката и за мирогледа на най-старото уседнало земеделско население по земите ни.

Схема на шевицата / Славян Стоянов / Кликнете върху изображението за да уголемите

Видовете бодове и DMC цветова схема на конците, ще бъдат добавени допълнително



Албум с находката (покривка) на Маргарита Георгиева

8 коментара:

  1. Адмирации за Маргарита Георгиева и за Вас, разбира се, че споделяте историята. Жалко наистина, че подобни красоти са намерени на боклука. Хм, очевидно че ценностите на българите се израждат...
    Пожелавам по-широка аудитория и и удовлетворение от добре свършената работа.
    Успех!

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересно.Благодаря за схемата и положения труд!

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. И на мене подариха каренце с шевици на богатата богиня- майка и звезди, само че много по-опростено. Щяха да го изхвърлят заради продажба на апартамента. Опитах се да го възстановя с конци мулине, защото оригиналните цветове са избледнели, но понеже съм везбар-инвалид и ших върху оригиналните конци стана грубо, не ми хареса и го оставих наполовина направено.

    ОтговорИзтриване